Boktips från Christina Knight

Christina Knight älskar det skrivna ordet och har en Bachelor inom amerikansk litteraturhistoria. Med över 30 år i reklambranschen har hon sett och hört mycket, vilket bland annat ledde fram till författandet av boken Mad Women: Herstory of Advertising.

Christina, hur skulle du presentera dig själv?

– Jag är en kommunikatör med 30+ års erfarenhet av att jobba i reklambranschen som Copywriter och de senaste 15 åren som Creative Director. Jag är en brittisk/svensk medborgare med en kärlek till ordet; att skriva har varit mitt uttrycksmedel och min talang sedan barnsben.

– Att jag valde reklambranschen som min arena är mest en slump, men med åren har engagemanget växt från att jobba med varumärken och reklam till att också göra branschen och reklamen mer jämställd och inkluderande. Av rättviseskäl men också för att branschen ska vara relevant och lönsam.

– Min passion de senaste åren har i mångt och mycket handlat om att förändra branschen till det bättre, både för våra kunder, för oss som jobbar i branschen och för konsumenten som mottagare av reklamen.

Du gav 2013 ut boken Mad Women: Herstory of Advertising. Vad handlar den om och vem riktar den sig till?

– Jag skrev min första bok utifrån min egna personliga frustration kring att branschen fortsatt är så grabbig och mansdominerad, trots att vi tidslämnat “Mad Men-eran” bakom oss.

Christina Knight delar med sig av sina bästa boktips på Reklamböcer. Ett av tipsen är hennes egen bok Mad Women.
“Efter 27 år i reklambranschen slog det mig plötsligt att nästan alla böcker jag läst om branschen är skrivna av och om män, the Mad Men.”

– I hela min karriär har jag saknat kvinnliga, inspirerande förebilder i reklambranschen. Jag har coachat och varit mentor och föreläsare till många kvinnliga studenter som saknar samma sak och därför skrev jag boken som en gåva til dem.

– I “Mad Women” har jag intervjuat 13 kvinnor över hela världen och i olika yrkesroller inom kommunikationsbranschen för att inspirera och ’empower’ de unga kvinnor som söker sig till och redan jobbar branschen OCH till de män som också längtar efter en mer inkluderande och jämställd bransch.

Läser du mycket böcker själv?

– Jag äter böcker – skönlitterärt under sommaren när jag är ledig och facklitteratur när jag jobbar; de tillfredsställer olika behov vid olika mentala tillstånd.

– Min Bachelor är inom amerikansk litteraturhistoria så under fyra års tid läste jag allt från Walt Whitman och Charlotte Perkins Gilman till John Steinbeck, Jack Kerouac och Joan Didion!

När jag första gången listade branschpersoner och författare att intervjua till Reklamböcker.se blev de 13 (!) första namnen män, utan att jag ens reflekterade över det. Sedan tog jag mig i kragen och började om. Hur kommer det sig att det kan bli så snett från början, innan en tänker på det?

– Jag tror att vi alla är så präglade av de normer vi växer upp med och omges av. Ser man mest manliga piloter och kvinnliga vårdbiträden så motsvarar det en bild av hur det “ska” se ut. Den svenska reklambranschen är i mångt och mycket en ‘blueprint’ på Mad Men-normen att vi förväntar oss att reklamare är män och därav har en acceptans av en ganska grabbig kultur följt som en konsekvens av det.

– Men i takt med att allt fler marknadschefer är kvinnor och i takt med en ökad medvetenhet om att kvinnor i hög utsträckning påverkar alla köpbeslut och dessutom alltmer utgör en köpstark målgrupp, har det blivit alltmer relevant att kvinnor också måste påverka och forma reklamens budskap och uttryck för att vara relevant, intressant och lönsam.

– Reklambranschen behöver nyanseras och balanseras – det vill säga inkludera både kvinnor och män, personer i olika åldrar, med olika bakgrund och etnicitet. Mångfald berikar!

2018 gav du ut uppföljaren Not buying it: a guide to a new era of advertising. De som inte läst någon av dina böcker, vilken tycker du att de ska börja med?

– Böckerna är helt fristående – vill man inspireras och peppas av starka kvinnliga förebilder läser man “Mad Women”, om man vill ha konkreta tips och råd kring hur man löneförhandlar, bemöter härskartekniker och sexuella trakasserier, hur man gör karriär i en mansdominerad bransch – då läser man “Not Buying It”. Helst läser man båda 🙂

Reklamböcker.se syftar till att sprida boktips. Vilka 3 böcker tycker du de som arbetar med reklam/marknadsföring borde läsa eller ha läst?

– Jag har alltid gillat Luke Sullivans “Hey Whipple, Squeeze this!” – framför allt i händerna på strateger och projektledare som behöver förstå sig på den kreativa processen.

– Jag älskar Jan Cederquists kapitel i klassikern “Ord till Salu” som tyvärr är svår att få tag på nuförtiden.

– Och så tycker jag såklart att alla män bör läsa mina böcker för att vidga sitt perspektiv och sin förståelse av jämställdhetsfrågan i kommunikationsbranschen!

Till sist, skriver du på någon ny bok just nu?

– If I did, I wouldn’t tell you!

Stort tack Christina för att du delade med dig av dina boktips!

Mer från Christina Knight:

Boktips från Christina Knight:

Vill du tipsa om bra böcker?

Om Du tycker några böcker saknas i Topplistan kan du lämna in ett eget tips här: Jag vill tipsa om bra reklamböcker.

Vill du få en sammanställning av intervjuer och boktips från Reklamböcker.se kan du prenumerera på nyhetsbrevet, som skickas (max) 4 gånger per år.

Lämna en kommentar